A A A
baner

Przykładowy jadłospis – 2 dni

Skorzystaj z druku  dzienniczka żywieniowego, Taki spis pozwoli dokładniej przyjrzeć Twoim nawykom żywieniowym.

Tymczasem przedstawiam przykładowy jadłospis.

Pozdrawiam Małgorzata Kubik – dietetyk kliniczny

 

Przykładowy jadłospis:

Dzień 1

Śniadanie I – owsianka na mleku 1,5% tłuszczu lub z jogurtem, pieczywo razowe, pasta z twarogu i szczypiorku z kiełkami, pomidory z cebulą czerwoną i żółtą oraz z rukolą, posypane siemieniem lnianym zmielonym.

Śniadanie II – sałatka z ryżu brązowego z papryką, brokułem, fasolką białą małą, sezamem czarnym i majonezem na białkach.

Obiad – kapuśniak ze słodkiej kapusty, rolada z ryby i warzyw, ziemniaki z wody, buraczki na ciepło, sałata zielona z jogurtem naturalnym.

Podwieczorek – grejpfrut.

Kolacja – makaron zapiekany z warzywami i ciecierzycą, kefir.

Dzień 2

 

Śniadanie I – omlet z komosą ryżową z jednego jajka i jednego białka, papryką, jarmużem, pieczywo z awokado, roszponką i pomidorem koktajlowym, kawa zbożowa.

Śniadanie II jogurt naturalny z nasionami chia i owocami jagodowymi, posypany płatkami
z migdałów.

Obiad – zupa jarzynowa z fasolką mung, pulpeciki z cielęciny pieczone w piekarniku, ziemniaki z wody, surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym, woda z cytryną.

Podwieczorek – owoce sezonowe.

Kolacja –  duszona cukinia faszerowana warzywami (seler naciowy i korzeń, marchew, pietruszka, koncentrat pomidorowy) i mięsem z indyka (mały kawałek 50-60 g), pieczywo mieszane, herbata ziołowa.

Zalecenia dietetyczne opracowane indywidualnie – całość zaleceń stanowi własność Bogusławy Małgorzaty Kubik i jest własnością intelektualną w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U . Nr 90 , poz. 631 ). Każde zalecenia należy konsultować z lekarza

Zobacz co to jest  test BIA i czemu służy?