Przykładowy jadłospis – 2 dni
Skorzystaj z druku dzienniczka żywieniowego, Taki spis pozwoli dokładniej przyjrzeć Twoim nawykom żywieniowym.
Tymczasem przedstawiam przykładowy jadłospis.
Pozdrawiam Małgorzata Kubik – dietetyk kliniczny
Przykładowy jadłospis:
Dzień 1
Śniadanie I – owsianka na mleku 1,5% tłuszczu lub z jogurtem, pieczywo razowe, pasta z twarogu i szczypiorku z kiełkami, pomidory z cebulą czerwoną i żółtą oraz z rukolą, posypane siemieniem lnianym zmielonym.
Śniadanie II – sałatka z ryżu brązowego z papryką, brokułem, fasolką białą małą, sezamem czarnym i majonezem na białkach.
Obiad – kapuśniak ze słodkiej kapusty, rolada z ryby i warzyw, ziemniaki z wody, buraczki na ciepło, sałata zielona z jogurtem naturalnym.
Podwieczorek – grejpfrut.
Kolacja – makaron zapiekany z warzywami i ciecierzycą, kefir.
Dzień 2
Śniadanie I – omlet z komosą ryżową z jednego jajka i jednego białka, papryką, jarmużem, pieczywo z awokado, roszponką i pomidorem koktajlowym, kawa zbożowa.
Śniadanie II jogurt naturalny z nasionami chia i owocami jagodowymi, posypany płatkami
z migdałów.
Obiad – zupa jarzynowa z fasolką mung, pulpeciki z cielęciny pieczone w piekarniku, ziemniaki z wody, surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym, woda z cytryną.
Podwieczorek – owoce sezonowe.
Kolacja – duszona cukinia faszerowana warzywami (seler naciowy i korzeń, marchew, pietruszka, koncentrat pomidorowy) i mięsem z indyka (mały kawałek 50-60 g), pieczywo mieszane, herbata ziołowa.
Zalecenia dietetyczne opracowane indywidualnie – całość zaleceń stanowi własność Bogusławy Małgorzaty Kubik i jest własnością intelektualną w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U . Nr 90 , poz. 631 ). Każde zalecenia należy konsultować z lekarza